Els Fesolers

Gegant Fesoler

Alçada: 3,55m

Pes: 40 kg

Construcció i estrena orginals: desconeguda

Construcció i estrena rèplica1997

Geganta Fesolera

Alçada: 3,50m

Pes: 35 kg

Construcció i estrena orginals: desconeguda

Construcció i estrena rèplica1997

HISTÒRIA

Corre la llegenda de que en temps de molta fam l’ajuntament de la Bisbal va canvia un sac de fesols per una parella de gegants al poble de Vulpellac. Aquesta parella els van batejar “els Fesolers”.
Aquesta és una llegenda que agrada explicar als de la colla però se’n dubta la veracitat. Bàsicament perquè es dubta que un poble tant petit com Vulpellac tingués gegants. El que seria més probable és que algú del poble els construís i els entregués a la Bisbal a canvi dels fesols de la llegenda.

L’any 1905 el mestre Joan Coromina, de l’Escola de Belles Arts i Oficis de la Bisbal, se li va encomanar la feina de reformar-los per alleugerir-los ja que ningú els volia porta a causa del seu elevat pes. Només es sap que a la gegantessa, anomenada Coromina, la va abillar com una dama medieval amb un cucurull al cap.

Pels volts del 1925 un altre professor, Francesc Sala, els va a tornar a reformar per ordre de l’Ajuntament a causa de la dictadura de Primo de Rivera que volia espanyolitzar fins la més petita engruna de cultura catalana. El senyor Sala els va reconvertir en els Reis Catòlics, tal i com l’Ajuntament volia, símbol de la unitat d’Espanya, que no es va realitzar fins al 1714 per tant els vestits representaven èpoques més antigues.

Es rumoreja que pels anys 60 aquests gegants van ser venuts a un antiquari que a la vegada els va revendre a Salvador Dalí que diuen que els va cremar. Però només és un rumor.
L’any 1997 la colla gegantera de la Bisbal en va encarregar una rèplica al taller de Navata a partir d’una foto realitzada el 1902.

 

MÚSICA:

La parella balla al so de la cançó “Els Fesolers” una versió feta per músics bisbalencs l’any 2010 de l’antiga cançó popular que ballaven anteriorment, “La Fira”.

Quina gentada omple la plaça,                                                          La fesolera tota seriosa

per veure el ball dels fesolers!                                                           fa reverencies al seu estimat

Quina gentada omple la vila                                                               i amb un somriure n’és corresposta

Per veure’ls passar pels carrers!                                                        pel fesoler tot ben plantat.

 

Amb elegància fan cercavila.                                                              Quina gentada omple la plaça,

I omple carrers de totes les ciutats.                                                   per veure el ball dels fesolers!

Els acompanyen  les altres colles                                                       Quina gentada omple la vila

I per tothom són estimats.                                                                  Per veure’ls passar pels carrers!

 

Mireu com ballen per les places,

Mireu com ballen per tots els carrers. (bis)